În orice carte sau film vei găsi exemple de relaționare umană. Vedem asta zi de zi în jurul nostru și totuși unii dintre noi nu cred în puterea relațiilor.
În filmul epic, „Naufragiatul” din 2000 (Cast Away), Tom Hanks transpune nevoia noastră înnăscută de relaționare, de comunicare. Blocat ca unic supraviețuitor al unui accident de avion pe o insulă pustie, el este atât de disperat după relații, încât își creează un companion imaginar dintr-o minge de volei, adusă de valuri, pe care o numește „Wilson” și cu care are discuții nesfârșite și chiar divergențe de opinie.
Trebuie să ne întrebăm de ce avem nevoie de exemple atât de dramatice precum Naufragiatul pentru a ne aminti cum relațiile sunt vitale pentru existența noastră.
Da. Avem nevoie de alții. Avem nevoie de relații. Avem nevoie de comunicare.
Oamenii trec prin cele mai grele suferințe cu ajutorul celorlalți și împreună cu aceștia. Atunci când nu mai știi încotro să mergi, când nu mai vezi luminița de la capătul tunelului, ajutorul vine de la un semen de-al tău.
Generația mea nu a trecut prin evenimente așa groaznice ca supraviețuitorii holocaustului, dar anii de comunism ne-au unit cumva mai mult decât în ultimii 20 de ani în care se constată o distanțare socială chiar la nivelul familiei extinse.
Atunci era o dorință comună de a rezista împotriva unui sistem. Era o bucurie să poți împărți timpul și puținele lucruri pe care le aveam cu ceilalți. Comunicam mult mai intens și mai des cu ceilalți.
Aveam 16 ani la Revoluție și știu ce greu era să procuri cele mai elementare lucruri și totuși toată lumea avea „relații” în orice domeniu de activitate.
Da, aceste relații erau întreținute – dar puterea venea din conectarea cu ceilalți.
Este interesant faptul că, pe patul de moarte, nimeni nu își dorește să fi avut mai multe lucruri. Oamenii își doresc să fi alocat mai mult timp relațiilor cu cei dragi iar cei care au făcut asta sunt împăcați în mintea și inima lor.
Lucrurile sunt temporare.
Oamenii sunt pentru totdeauna.
Adevărul este că suntem făcuți pentru relații.
Evident, avem nevoie de oameni, relaționare și comunicare pentru a ne face treaba la serviciu sau în propria afacere. Nimic nu se poate face fără oameni.
Dar, mai mult decât atât, avem nevoie de relații așa cum avem nevoie de aer pentru a respira, de apă pentru a bea și de hrană pentru a mânca. Relațiile răspund unei nevoi umane de bază. Și este bine să ne amintim că noi satisfacem această nevoie și pentru ceilalți. Este adevărat, avem nevoie disperată unii de alții!
Oare de ce realizăm asta prea târziu?
Lucruri care distrug relațiile:
Dar dacă relațiile sunt atât de importante pentru noi, de ce ne ia așa de mult uneori să construim și să menținem o relație?
Răspunsul: Orice lucru de valoare necesită timp, energie și răbdare pentru a fi construit și întreținut. Acest lucru este valabil mai ales pentru relații, dar noi uităm acest lucru.
Așadar, iată o scurtă listă de comportamente și atitudini care pun presiune asupra oricărei relații:
✤ A fi absorbit de sine, egocentric. Dacă totul se rezumă la tine, viața ta va fi foarte superficială și probabil lipsită de relații profunde. Oamenilor nu le pasă ce știi până nu văd cât de mult îți pasă de ei. În relațiile cu ceilalți, EI sunt „buricul pământului”
✤ Să-i privești pe ceilalți ca pe niște simple mijloace pentru a-ți atinge scopul. Nimănui nu-i place să se simtă folosit sau se profite de el. Aceasta este o formă de abuz
✤ Nu aloci suficient timp și energie într-o relație. Relații sunt ca niște grădini. Trebuie să cultivăm terenul, să plantăm semințe bune, să le udăm și să smulgem buruienile și abia apoi vom culege recolta.
✤ Să ne plângem, să dăm vina pe cineva, să acuzăm, să ne înfuriem și să nu iertăm. Toate acestea sunt comportamente caustice care cu siguranță vor submina orice relație.
✤ Să fii necomunicativ. Comunicarea regulată și sinceră este esențială pentru crearea și susținerea relațiilor. Fără comunicare nu există relație.
Relațiile nu sunt ca matematica sau științele exacte, unde doi plus doi fac întotdeauna patru și gravitația funcționează întotdeauna. Relațiile sunt uneori încurcate. La fel ca multe alte lucruri în viață.
Nu totul este previzibil, planificabil și în controlul nostru.
Cu toate acestea, există o mulțime de acțiuni și atitudini pozitive pe care le putem întreprinde și care hrănesc relațiile. Iată doar șapte dintre ele.
7 acțiuni de construire a relațiilor
- Fii deschis la a cunoaște oameni noi tot timpul.
- Spune cuiva că îl iubești.
- Ajută pe cineva cu altruism și generozitate.
- Fii amabil cu străinii.
- Ascultă cu atenție și fii „prezent” atunci când ceilalți îți vorbesc.
- Arată-i cuiva că îți pasă de el și nevoile sale.
- Iartă pe cineva. Asta o faci mai ales pentru tine.
Oricât de încurcate ar fi, toată lumea are nevoie de relații.
Privește în jurul tău. Cine are nevoie de una dintre aceste șapte acțiuni de consolidare a relațiilor chiar azi?
Dă-i drumul, fă-i ziua bună cuiva!
Nu te gândi ce primești în schimb. Va fi mai mult decât relaționare.