De Ce Trebuie Să Ne Concentrăm Pe Punctele Noastre Forte

Ce Este Un Punct Forte?

Un punct forte este o abilitate sau un talent, ceva la care ești bun. Este ca o forță care este naturală pentru tine. De obicei, îți place să te bucuri de punctele tale forte. Alții recunosc aceste abilități în tine și contează pe tine pentru asta. Dar uneori nu ne putem vedea propriile puncte forte și este nevoie de cineva apropiat să ni le arate.

Doar pentru că avem un anumit punct forte nu înseamnă că nu trebuie să lucrăm la el și să încercăm să-l îmbunătățim. De fapt, în multe cazuri, un punct forte este ca încrederea care ne-a fost acordată. Întrebarea este: cât de bine vom gestiona această încredere? Vom investi în ea, vom căuta să o dezvoltăm și o vom folosi pentru binele altora?

 

Dezvoltă-Ți Punctele Forte

 Un punct forte este ca un mușchi care trebuie antrenat. Mai jos găsești sunt câteva modalități prin care poți face acest lucru. Am inclus și câteva pericole de evitat în acest proces. Fiecare dintre noi e înzestrat cu multe calități. E nevoie de auto-recunoaștere, de încercare, de perseverență și răbdare pentru a ajunge la potențialul maxim. Uneori, asta înseamnă să suportăm greutăți și să depășim obstacolele.

 

  1. Descoperă-ți punctele forte. Acum câțiva ani, Marcus Buckingham și Donald Clifton au scris cartea – „Acum, descoperă-ți punctele forte”. Acești doi guru în leadership au recunoscut că mulți dintre noi „nu prea știm care ne sunt talentele și punctele forte”. În schimb, ni s-a spus să dezvoltăm ceea ce ne lipsește, să lucrăm la punctele slabe ale noastre. Între timp, neglijăm și irosim adevăratele noastre puncte forte și abilități pe care le avem.

Pericolul: Dacă lucrezi la îmbunătățirea punctelor tale slabe, vei pierde timp și efort prețios încercând să stăpânești o abilitate de care nu te vei bucura niciodată sau la care nu vei excela.

 

  1. Extinde! Pentru a ne dezvolta punctele forte, trebuie să ne extindem și să le împingem dincolo de limitele lor actuale. Noi nu vom ști de ce suntem capabili până când nu încercăm.

Pericolul: Bazându-te pe performanțele anterioare, poți deveni „leneș”. Presupui că realizările tale din trecut vor fi întotdeauna suficiente. În acest fel vei stagna.  „Mușchii” neantrenați se atrofiază și brusc ești extrem de nepregătit pentru o anumită sarcină, pentru că lumea a mers mai repede decât tine.

 

  1. Învață de la ceilalți. Trebuie să căutăm alții cu aceleași puncte tari ca ale noastre și să învățăm de la ei. Un coach poate fi, de asemenea de un real ajutor în acest sens. În cartea sa, The Next Generation Leader, Andy Stanley susține: „Nu îți vei atinge niciodată potențialul în niciun domeniu fără coaching. Este imposibil. S-ar putea să fii bun. S-ar putea chiar să fii mai bun decât oricine altcineva. Dar fără contribuții externe nu vei fi niciodată la fel de bun pe cât ai putea fi. ”

Pericolul: Să te mândrești cu punctele tale forte și să crezi că nu ai nevoie de altcineva care să îți spună cum să te îmbunătățești și poți asista la „căderea” ta. Dacă crezi că ești deja suficient de bun, ești în pericol să fii depășit de alții.

 

  1. Concentrează-te pe punctele forte. Trebuie să ne ocupăm de abilitățile și talentele despre care știm că sunt punctele noastre forte. Trebuie să le valorificăm, să le creștem și să ne dezvoltăm la maximum potențialul de a le folosi.

Pericolul: Trebuie să eviți „invidia de putere” când vezi cât de bun este altcineva la ceva ce tu nu poți face. În schimb, aplaudă-le abilitățile și colaborează cu ceilalți.

 

  1. Perseverează. Trebuie să combinăm întotdeauna perseverența cu talentul natural. Talentul natural nu merge atât de departe. Fără practică, durere de creștere și perseverență, nu vom ști niciodată de ce suntem capabili.

Pericolul: Să presupui că nu e nevoie de antrenament în folosirea punctelor forte e ca și cum i-ai spune unui sportiv – că tot ce are de făcut ca să câștige e să meargă la concurs o dată pe an

 

Dar Ce Sunt Punctele Slabe?

Dacă un punct slab este mai degrabă un defect decât o abilitate, atunci trebuie să ne propunem să-l schimbăm. Defectele ne pot împiedică cu adevărat să creștem și ne încurcă și dezvoltarea noastră personală și profesională.

Dacă un punct slab este o abilitate pe care chiar dorești să o dezvolți, atunci gândește-te de ce ai nevoie pentru asta. Dar ferește-te să pui prea multă energie pentru ceva la care nu ești talentat. Sau dacă punctul slab este o abilitate de care ai nevoie în afacerea ta, deleagă această sarcină cuiva care este priceput în acea zonă de expertiză.