Oare te simți singur în relația ta de cuplu?

Știu că este vară și poate ești în vacanță sau tocmai ce ai avut câteva zile dar au fost insuficiente ca să îți încarci bateriile.

Poate ești un pasionat al sportului și tocmai te uiți la Jocurile olimpice de la Tokio. Eu recunosc că am ratat câteva competiții pe care aș fi vrut să le văd.

Nu sunt așa o sportivă și nici nu am un sport favorit dar îmi place să văd cum în ciuda durerilor, obstacolelor, barierelor culturale sau financiare, sportivii planetei trec peste toate și se luptă pentru a-și dovedi și lor și celorlalți că a meritat efortul.

Cred că motivația fiecăruia este diferită – știm că suntem diferiți și avem personalități diferite – și în fiecare zi este câte o știre care face înconjurul lumii.

Ceea ce văd cel mai des, este cum se susțin unii pe ceilalți, uneori în ciuda tuturor politicilor guvernamentale și nu pot să nu mă întreb cum de reușesc ei să treacă peste sentimentul de adversar, peste competiție și se fac ascultați chiar dacă uneori nu știu limba celuilalt?

 

Cum trec peste toate aceste bariere în comunicare?

 

Și fac comparația cu unele relații de cuplu în care se dă o luptă fără nicio medalie la orizont și fără nici o recompensă. Ba din contră, știu că toate aceste neînțelegeri duc la separări dureroase.

Cum se ajunge la această arenă a „jocurilor” în relația de cuplu?

Cum se întâmplă în relația ta de cuplu? Peste ce bariere ai de trecut?

Ți s-a întâmplat vreodată să vorbești fără să fii ascultat?
Deși vorbești cu cel de lângă tine….el este plecat departe….cu gândul.

În ultima perioadă are o atitudine tot mai distantă și nu înțelegi de ce?
Ți-a fost teamă sau nu ai știut cum să-i spui că un astfel de comportament te deranjează?
Singurătatea și-a făcut cuib la tine în casă deși ești într-o relație?

Atunci e momentul să pui stop la toate astea și să începi să comunici cu adevărat cu partenerul tău.

 

Dar asta ai făcut și până acum, îmi vei spune.

Tu ai tot vorbit, ai spus ce trebuie făcut, și cum, ba chiar ai lăsat de la tine, ai ascultat părerea lui și nimic nu s-a schimbat.

Nu știi ce altceva să mai faci.

Te întreb totuși încă ceva: Crezi că în relația ta aveți bariere în comunicare?

 

Principalele bariere în comunicare sunt:

 

  1. Presupunerea – tu știi deja ce știe, ce simte și ce vrea celălalt. Aceasta este cea mai întâlnită barieră care stă la baza neînțelegerilor. Faptul că nu îl întrebi pe celălalt ce îi place să facă, ce vrea să mănânce, unde ar vrea să meargă, sau că tu aranjezi lucrurile fără să îi ceri părerea – chiar dacă TU crezi că e spre binele vostru – creează sentimentul celuilalt că părerea lui nu contează, că el nu e important pentru tine, că faci doar cum vrei tu și atunci se îndepărtează, se închide în el și TACE.

 

Nu uita: Ori de câte ori faci o presupunere în privința cuiva, pierzi șansa de a-l cunoaște cu adevărat pe acel om, de a vedea ce gândește și ce își dorește.

 

  1. Aroganța – oare ai lăsat vreodată impresia că ceea ce știi tu, simți tu sau vrei tu e mai important sau mai valid decât ce știe, simte sau vrea celălalt? Și mai ales ai spus asta pe un ton de superioritate? – Știi că tonul face muzica. E timpul să reflectezi asupra acțiunilor și cuvintelor tale.

 

Când există multă aroganță e semn că nu mai există dragoste. Nu se poate să ai mereu dreptate. Aroganța vine din supraevaluarea propriei valori. Te crezi „TARE”.  Te rog, dacă simți vreodată că ești arogant, fă un pas înapoi. Imediat.

 

Nu uita: Primul lucru pe care poți să-l faci în acest sens este să fii atent la dorințele celuilalt. Doar atât!

 

  1. Indiferența – de câte ori ai demonstrat că nu vrei să știi ceea ce știe, ce simte sau vrea celălalt? Adică ai fost în partea cealaltă în care orice te-ar întreba partenerul tu nu auzi, nu răspunzi, ești în lumea ta, îți vezi de viața ta chiar dacă ești într-o relație de cuplu, și celălalt face eforturi, și vrea să petreceți timp împreună. E principala cauză de despărțire.

 

Cum te simți când cineva te ignoră? Te tratează cu indiferență?

 

Nu uita: Arată-i celuilalt că el este important pentru tine!

 

  1. Controlul – nu vrei ca celălalt să știe ce știi, ce simți sau ce vrei tu. Îți e teamă să îți exprimi, sentimentele emoțiile, gândurile. E cumva ceva ce te caracterizează dintotdeauna sau se întâmplă de o perioadă de timp? A declanșat ceva această atitudine? Și cel mai important: cât de mult ai vrea să comunici celuilalt despre tine ce simți, ce te doare, sau cum comportamentul lui te rănește? Cum este cu încrederea unuia în celălalt? Răspunde-ți la aceste aceste întrebări.

 

Nu uita: Vorbește-i despre suferință ta și fii clar în exprimare!

 

Cu cât trecem mai ușor de aceste bariere cu atât comunicarea noastră va consolida relația.

Îți las link spre canalul meu de youtube unde poți afla și alte modalități de a trece peste barierele în comunicare: https://www.youtube.com/watch?v=dSIDTF-1z_c&t=18s