Sindromul de Burnout sau sindromul epuizării profesionale este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung. Pentru prima dată acest termen a fost menționat de psihologul Herbert Freudenberger în cartea sa «Burnout: The High Cost of High Achievement», scrisă în 1974.
Sindromul apare tot mai frecvent în zilele noastre și conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții individului.
Orice persoană din orice profesie poate experimenta burnout.
Gândiți-vă la burnout folosind analogia cu o mașină. Neefectuarea reviziei periodice poate duce la o defecțiune majoră a motorului. În timp ce revizia este simplă și ieftină, repararea defecțiunilor majore ale motorului nu este, și poate chiar să se întâmple accidente fatale. La fel este și cu epuizarea (burnout).
Simptomele epuizării
Unora le e mai greu să recunoască simptomele. Cred că e ceva ce va trece. Unele trec dar apar altele mai grave. Simptomele epuizării sunt multe și variate. Multe depind de individ dar și de alți factori.
Iată o listă de posibile simptome:
✤ Comportament furios, iritabil, anxios sau agresiv
✤ Sentimentul că nu mai deții controlul
✤ Comportament caustic care îi îndepărtează pe ceilalți
✤ Incapacitatea de a funcționa normal
✤ Te simți ca și cum te-ai lovit de un zid fizic, emoțional sau spiritual
✤ Lipsă de creativitate
✤ Faci greșeli prostești în mod repetat
✤ Nemulțumire severă
✤ O dorință de a „arunca totul” și de a fugi
✤ Cinism
✤ Depresie
✤ O mentalitate critică
✤ Motivație scăzută
✤ Lipsa de încredere în sine
✤ Epuizare
✤ Consumul excesiv de alcool sau dependența de medicamente pentru a funcționa
✤ Afecțiuni fizice cronice: dureri de cap, dureri de spate, răceli, gripe, tulburări intestinale
Oricine se poate confrunta cu unele dintre aceste simptome pentru o perioadă scurtă de timp fără a fi epuizat. Dar atunci când mai multe simptome sunt prezente pe o perioadă mai lungă de timp, e foarte posibil ca epuizarea să fie cauza.
Ce aduce burnout?
Burnout poate apărea pe neașteptate. De aceea, este atât de important să se acorde atenție strategiilor care o previn.
Atunci când toată tot ce faci este să te concentrezi pe muncă și urmărești succesul și perfecțiunea fără să iei vreo pauză, epuizarea nu întârzie să apară. O astfel de concentrare prelungită și intensă duce adesea la insomnii, mese neregulate sau sărit peste ele, lipsa exercițiilor fizice și lipsa de interacțiune socială – cine să aibă timp de astea?
Toate aceste acțiuni sunt necesare pentru a trăi o viață sănătoasă și productivă.
Este vorba de „revizia mașinii”. Corpul, mintea și spiritul nu funcționează pe pilot automat.
Dar atunci când o persoană se confruntă cu o „defecțiune a motorului” sub forma epuizării, nu există o soluție rapidă. Ieșirea din starea de epuizare poate
dura luni de zile, timp în care afacerea ta, sau jobul tău, familia ta, va avea de suferit în timp ce încerci să îți recâștigi sănătatea. Se clatină. Și de cele mai multe ori nici nu realizezi ce se întâmplă cu tine pentru că analizele pot să fie în parametri normali.
De asemenea, una dintre ironiile burnout-ului este că, atunci când o persoană este în burnout, este atât victima, cât și autorul ei. Dar epuizarea poate fi evitată.
6 strategii pentru prevenirea burnout la îndemâna oricui
Dă-mi voie să-ți prezint 6 dintre strategii care pe mine mă ajută și prin care poți preveni epuizarea și să bucuri de viață și de munca pe care o faci:
1. Respectă timpul de odihnă. Nimeni nu poate funcționa la „turație maximă” la nesfârșit. Stabilește momente de odihnă, chiar și în timpul zilei.
Poți lucra o oră dimineața devreme, când casa este încă liniștită – desigur dacă nu ai copii mici sau când sunt ocupați cu activitățile vârstei lor.
De asemenea, în timpul zilei, atunci când simți că ești obosit, agitat sau rigid, ridică-te și plimbă-te 5 minute. Sau ieși afară și respiră adânc.
2. Impune limite. Limitele sunt alese de tine. Stabilește cu o zi înainte câte ore lucrezi, stabilește pauzele și timpul cu cei dragi. Nu sta în fiecare zi câte 14 ore cu laptop în brațe. Poate că poți rezolva și pe zoom și nu trebuie musai să călătorești atât de mult. Și foarte important, nu lucra 7 zile din 7!!!
3. Acordă timp relațiilor tale. Avem tendința de a subestima importanța relațiilor și de multe ori acestea rămân în plan secundar față de obiectivele noastre de afaceri și de succes.
Nu, copilul nu va înțelege că tu vrei să mai obții o calificare sau să mai faci un PowerPoint când el are serbarea de final de an.
Nu. Nu e normal să nu fii acasă niciodată seara când el se culcă și nici nu faci asta pentru el. O faci pentru tine.
La sfârșitul vieții realizăm în cele din urmă că tocmai relațiile noastre și nu succesul nostru în afaceri sunt cele care dețin o valoare reală, care contează.
Și poate acum e prea târziu să îți mai vizitezi părinții, nu face asta și cu partenerul sau copiii tăi.
4. Stabilește o rutină de somn. Unii oameni se laudă că se pot descurca cu patru sau cinci ore de somn pe noapte. Multe cercetări au stabilit că este un nonsens. Este posibil să poți funcționa cu atât de puțin somn pentru o perioadă, dar oboseala se va acumula.
Încearcă să dormi cel puțin șapte ore pe noapte. Pe cât posibil, păstrează o rutină statică de a te culca și de a te trezi la anumită oră. Asta duce la productivitate.
5. Fă exerciții fizice în mod regulat. Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru menținerea sănătății fizice și emoționale. Una dintre cheile pentru a te ține de exerciții fizice constant este să faci sporturi sau activități care îți plac. Care te deconectează.
6. Mănâncă sănătos. Obiceiurile alimentare proaste sunt adesea unul dintre semnele principale că cineva se află pe drumul spre burnout. Nimeni nu poate subzista cu cafea și chipsuri și să se aștepte să facă o muncă excelentă pentru foarte mult timp.
Mănâncă o dietă bine echilibrată. Mănâncă la ore regulate și în porții potrivite pentru o stare de sănătate bună. Combină mesele cu interacțiunea socială. Și nu uita să bei multă apă în timpul zilei.
Deci epuizarea apare la oricine, în orice profesie, în orice moment.
Învață să recunoști simptomele epuizării și aplică aceste 6 strategii de mai sus pentru a preveni epuizarea.
Vei descoperi că nu numai că eviți suferința și disfuncțiile cauzate de burnout, dar te vei bucura de mult mai multă productivitate în viața și în munca ta.
Referințe bibliografice: Ray Edwards
Foto: Freepik – editare în Canva
© Toate Drepturile Rezervate Training Explore S.R.L.