Sunt curioasă … Ție îți e greu să iei decizii?
Dacă da, este posibil ca nici măcar să nu-ți dai seama cum acest lucru îți afectează negativ viața.
De la câștiguri insuficiente, la creștere în greutate, la rămânerea într-un loc de muncă care nu-ți place, la întemeierea unei familii … indecizia este o modalitate de a-ți amâna visurile pentru totdeauna.
Ce să faci când ești indecis?
Am vești bune pentru tine. Odată ce înțelegi de ce acționezi așa – poate este o teamă sau neîncredere de sine – vei putea să iei decizii bune pentru tine.
Eu aplic câțiva pași atunci când am de făcut o alegere, când trebuie să iau o hotărâre.
Nu te pun acum să te gândești dacă faci alegeri cu inima sau cu mintea. Toți știm că nu putem să le separăm – suntem ființe emoționale și raționale. Deciziile le luăm cu creierul – gândim, simțim, intuim, ascultăm vocea interioară și sigur că atașăm sentimente și emoții fiecărui aspect al vieții noastre. Inima ne ajută să pompăm oxigen la creier…deci le luăm cu ajutorul ei .
Creierul nu vrea să iei decizia greșită, vrea să te apere, să asigure supraviețuirea ta și să fie riscuri foarte mici – așa a făcut de mii de ani în evoluția speciei noastre. Dacă faci ceva ce nu ai mai făcut până acum, creierul tău se sperie. El crede că vei muri pentru că nu găsește exemple similare în trecutul tău. Te apără întotdeauna și dacă stai pe loc e mai sigur pentru tine și …el.
E timpul să aveți o discuție serioasă, să îți crești gradul de conștientizare. Analizează trecutul tău și vezi ce emoție l-a speriat și de ce.
Indiferent dacă decizi ce să mănânci la micul dejun sau decizi dacă să ai copii, procesul prin care iei decizii este același.
Tot timpul facem alegeri între 2 sau mai multe lucruri, luăm decizii.
Pe mine mă ajută să iau deciziile în avans – când va fi situația asta… voi face așa, și am grijă să respect ce am zis.
Și tu faci la fel în multe aspecte ale vieții tale. Ai decis ieri la ce oră să te trezești azi și ce să faci. Ce gătești și când, când îți vizitezi părinții.
Așa e că ai abilități în luarea deciziilor?
Iată un proces de luare a deciziilor rapid și care dă rezultate testate de mine și de cei din programele mele de dezvoltare personală.
1. Stabilește un termen limită
Un termen limită te ajută să depășești indecizia, deoarece acționezi foarte bine sub presiune.
Gândește-te la școală când ai avut un termen pentru a termina o lucrare. Ai făcut-o nu-i așa? Și acum la serviciu este la fel.
Dacă știi că faci întotdeauna ceea ce spui că vei face, atunci și tu îți poți stabili propriul termen limită și gata. Uite ai luat o decizie când ai zis că îți respecți cuvântul.
Doar așa ești împins să faci o alegere și să nu mai fii blocat.
Pentru o decizie importantă termenul nu trebuie să fie mâine, dar nici peste câteva luni. Poate câteva săptămâni e mai realist.
2. Dar dacă ambele variante ar fi foarte bune, corecte, de unde știu care e cea mai bună?
Acest lucru va fi confuz la început, deoarece creierul tău vrea să știe decizia „corectă” și să se asigure că nu iei decizia „greșită”. Să te apere.
Amintește-ți: tu hotărăști ceea ce este corect. Este corect dacă TU spui că este corect.
Te îngrijorează toate gândurile și sentimentele care vin odată cu acțiunea după luarea deciziei? Văd asta în sesiunile de coaching.
Da. Nu este o sarcină ușoară, prietene. Nu e pentru cei slabi!
Cu ceva exercițiu vei învăța însă să controlezi aceste sentimente și emoții.
3. „EU SUNT cea mai indecisă persoană” – asta să nu mai zici
Orice spui după „Eu sunt” devine destinul tău. Sunt cele mai importante 2 cuvinte spuse vreodată. Știi, subconștientul nu poate discerne între ce este realitate și imaginar.
Încetează să te mai critici și să te mai judeci. Dacă crezi că ești o „persoană indecisă”, asta vei fi.
Indecizia nu este identitatea ta.
Ai fost programat de mic însă să crezi lucruri despre tine…. și despre mine, lucruri despre potențialul tău, știi din start ce nu poți să faci înainte să te apuci să faci. Ori asta nu e adevărat – nimic nu știi să faci până când nu încerci să faci acel ceva. Mersul pe bicicletă, condusul mașinii, și alte exemple.
Tu ai creat un obicei de a fi indecis. Nu trebuie să continui să ai acest obicei dacă nu vrei. Poți schimba.
Cum? Luând decizii chiar acum.
Care decizii? Pe cele pe care le amâni de ceva timp.
Alege la ce trebuie să renunți, ce vrei să schimbi, unde vrei să te muți, când să investești în tine, ce să nu mai faci, când să mergi la sală, care să ….
POȚI SĂ FACI TOT CE AI DECIS CĂ FACI
Succesul e la îndemână!
© Toate Drepturile Rezervate Training Explore S.R.L.