Dacă ai, sau ai avut, o mașină știi că trebuie să mergi cu ea periodic la revizie și că dacă nu faci asta rămâi în drum când îți e lumea mai dragă.
Recent, am pățit asta.
Săptămâna trecută mă grăbeam să ajung la o întâlnire când motorul nu a mai pornit. Pur și simplu.
Eram nervoasă, m-am învârtit pe lângă mașină o jumătate de oră până când am renunțat și am luat un taxi.
Am sunat apoi la service, și am reușit să o duc pe platformă a 2-a zi, iar mecanicul mi-a spus că de vină era un filtru de combustibil înfundat pe care ar fi trebuit să-l înlocuiesc acum două luni.
După ce mi-au reparat mașina, mecanicul mi-a dat un sfat: „Doamnă, ca să nu mai pățiți asta ar fi mai bine să faceți revizia regulat, și astfel scutiți și timp și bani,… și nu mai așteptați ca ceva să se defecteze ca să veniți la noi.”
Avea dreptate, în loc să îmi fac timp pentru revizie, am ajuns să cheltuiesc mai mult decât ar fi trebuit.
Pe drum către casă, mi-a trecut prin minte un gând. În multe feluri, relațiile – în special relațiile de cuplu – funcționează în același mod.
O căsnicie de durată are nevoie de atenția noastră zilnică, nu doar când se strică ceva. E o prioritate continuă.
O relație nu se construiește într-o zi, se construiește zi de zi.
Menținerea unei bune relații de cuplu, fericită, fără probleme este o prioritate zilnică, continuă.
Iată câteva sfaturi care te vor scuti în viitor de grijile și sentimentele traumatizante ale unei căsnicii în pragul divorțului:
Sfatul #1 – Conversația simplă va ține mariajul în viață
Această conversație îți va permite ție și soțului tău să vă sprijiniți unul pe celălalt, să vă calmați unul pe celălalt și să dezvoltați o legătură mai strânsă.
Cu toate acestea, aceste beneficii nu provin pur și simplu din a pune întrebarea: „Cum a fost ziua ta?”.
Pentru ca această conversație să fie eficientă, caută un moment al zilei în care să îți arăți interesul sincer pentru el și nu te mulțumi cu răspunsuri scurte. Mergi mai departe cu întrebările – „Cum merge cu colegii de serviciu?” sau „Ce clienți buni/dificili ai avut azi?”.
Dacă soțul tău îți dă din nou un răspuns scurt, poate fi un semn că nu se află în „modul de vorbire” în acest moment.
Dacă acesta este cazul, poți să faci un comentariu despre ziua ta și să vezi dacă e dispus să continue conversația. Dacă nu, mai încearcă mai târziu cu altă întrebare în aceeași temă.
Sfatul #2 – Respectați-vă unul pe celălalt
În miezul aprins al discuțiilor, este foarte tentant pentru oricine să ridice vocea sau să jignească pentru a câștiga disputa. Deși știm că aceste comportamente nu fac bine căsniciei noastre, furia poate scoate tot ce este mai rău din noi și se poate să ne pierdem respectul față de partenerul nostru.
Pentru a te ajuta să menții nivelul de respect în timpul unui dezacord, amintește-ți că obiectivul e de a pune ambele variante și a ajunge la un consens.
Nu subestima puterea cuvintelor. Cele potrivite vă pot ajuta să ajungeți la un compromis, și nu trebuie să fii de acord cu tot ce propune – dar ați discutat civilizat despre asta, în timp ce cele greșite pot provoca răni emoționale și pot genera dispreț.
Când ai îndoieli, dă-te o secundă în spate și întreabă-te: „Aș mai spune asta dacă NU aș fi supărată?”
Sfatul #3 – Pune căsnicia pe primul loc în viața voastră
Faceți-vă timp pentru voi.
Ar trebui să vă gândiți cu câteva săptămâni înainte, astfel încât responsabilitățile casnice să nu fie o scuză pentru a nu fi doar voi doi din când în când. Amintiți-vă, căsnicia voastră nu este un job sau o afacere; v-ați unit din pasiuni comune, v-ați distrat împreună și v-ați bucurat unul de celălalt. O mică întâlnire ca pe vremuri poate reaprinde iubirea voastră.
Cu toate acestea, unul dintre cele mai mari obstacole în calea acestor lucruri este presupunerea că ar trebui să fie ceva memorabil, cum ar fi o croazieră de lux. Acest tip de gândire îi împiedică pe oameni să facă efortul de a planifica dinainte și își pun căsnicia pe plan secundar.
Adevărul este că timpul de calitate nu trebuie să fie măsurat prin suma de bani pe care trebuie să o cheltui pentru a fi voi doi împreună.
Oricât de mult aș vrea să îți dau un ghid detaliat pas cu pas despre cum să vă petreceți timpul împreună, e greu deoarece cuplurile sunt diferite. Tu și partenerul tău aveți un program zilnic specific, așa că depinde de voi să găsiți măcar o zi care să fie dedicată relației voastre.
„La cât mai mulți „kilometri” împreună și fără evenimente neplăcute!!! ”
Îți amintești această urare pentru cineva care și-a cumpărat mașină, nu-i așa?
Obiceiurile – sau acțiunile pe care le facem în mod repetat – sunt cele care ne definesc ca indivizi. Același lucru se poate spune despre o căsnicie și despre relația dintre parteneri în special.
Nu are sens să PREVENIM problemele înainte ca acestea să apară, o să zică unii dintre voi.
Dacă ai ști că unul dintre cauciucurile mașinii tale are pană, ai continua să conduci până când ai fi pe jantă și acesta ar fi tăiat riscându-ți viața pe șosele?
Căsătoria ta este ca o mașină în multe privințe. Te duce mai departe în siguranță dacă ai grijă de ea.
Nu poți vedea ce se întâmplă peste 5 ani, sau 10, dar aceste obiceiuri de întreținere a relației tale de cuplu vor fi asigurarea că lucrurile vor continua bine și vă veți susține unul pe altul în momentele dificile ale vieții. Fiecare trecem prin asta.
Viața se întâmplă.
Obiceiurile tale conjugale actuale sunt o investiție pentru viitorul căsniciei tale.
Ce vei începe să aplici de astăzi?
Materiale gratuite:
Pentru mai multe informații despre cum poți avea o relație de cuplu fericită poți asculta înregistrarea de la Masterclass „Cum să transformi cearta în dialog”
Pentru mai multe informații în sfera dezvoltării personale, te invit în grupul meu de Facebook: https://bit.ly/retetededezvoltarepersonala
© Toate Drepturile Rezervate Training Explore S.R.L.