Te-ai săturat de jobul actual și vrei altceva?

  • Anul acesta vreau să îmi schimb locul de muncă.
  • Nu mai am nici o satisfacție în ceea ce fac.
  • Șeful meu tot timpul este nemulțumit și nu pot comunica cu el.
  • Toți îmi dau sarcini de făcut.
  • Foarte puțini oameni apreciază rezultatele muncii mele.
  • Nu văd vreo oportunitate de avansare în carieră.

Ți se pare cunoscut? Și tu simți asta?

Am auzit asta de multe ori în anii trecuți când selectam candidații pentru pozițiile deschise din compania unde lucram dar și mai mult în ultima perioadă în sesiunile de coaching unu la unu. Gradul de satisfacție la serviciu are o greutate mare în comportamentul și atitudinea noastră în societate.

Locul de muncă este centrul vieții noastre sociale. Petrecem mai mult timp la locul de muncă decât oriunde altundeva. Și dacă suntem nefericiți cu ceea ce facem ne dorim să schimbăm.

Unii dintre noi pun în balanță toate aspectele vieții lor sociale – familie, copii, rate la bancă, etc., și toate aceste aspecte ne fac să mai îndurăm puțin, să mai căutăm resurse interioare de a merge mai departe. Alții ajung într-un așa stres încât e nevoie doar de un cuvânt uneori care să umple paharul cu amărăciune și lasă totul și pleacă fără nimic la orizont.

Cu toții însă sperăm să găsim un loc în care suntem apreciați la valoarea noastră, în care părerea noastră contează.

Crede-mă că știu ce zic. Am fost în aceste situații în cariera mea. M-am întrebat ce anume mi-ar aduce împlinire în viața profesională care să se reflecte și în viața personală.

Răspunsul tău care este?

Nu, pentru mine nu sunt doar banii.

Nu vreau să fac o ierarhie a mea sau a situațiilor întâlnite în activitatea mea de coach dar văd cum oameni de succes în cariera lor simt nevoia unei schimbări, nevoia unor noi provocări profesionale sau chiar renunță la toate acestea pentru a merge pe calea antreprenoriatului în speranța că își vor găsi misiunea în viață.

În cei peste 25 de ani de lucru cu oameni și pentru oameni am ajuns la concluzia că deși motivația noastră este diferită, dacă mergem în profunzime, descoperim că pentru foarte mulți dintre noi e vorba de RECUNOAȘTERE – chiar dacă așteptăm o promovare care nu mai vine, chiar dacă avem un șef cu care nu ne înțelegem sau este un mediu lipsit de oportunități de învățare. Noi vrem să demonstrăm – nouă, dar și celorlalți că putem face ceva, să fim recunoscuți pentru unicitatea noastră care ajută la bunul mers al lucrurilor comune.

Tom Rath, spune în cartea sa „Well-Being: The Five Essential Elements”: „Oamenii care se bucură de-o împlinire în carieră au șanse de peste două ori mai mari să se simtă fericiți în general.”

Unii oameni aleg antreprenoriatul, „ultima frontieră” în care pot folosi competențele dobândite cu bani grei și ani de trudă și experiență, ca o șansă în care să simtă împlinire din ceea ce fac în fiecare zi – chiar dacă pleacă doar de la un hobby.

În programele mele de coaching în care participanții caută să descopere care e menirea lor, care e scopul lor, eu plec de la autocunoaștere.

  1. Cine ești tu în realitate, nu ce văd ceilalți?

Care este cel mai mare succes al tău? Cum ai ajuns la el? La ce ai renunțat pentru asta? La ce nu vrei să renunți? Dar care sunt valorile tale? De ce vrei să schimbi?

  1. Unde vrei să ajungi?

Analizează și modul în care schimbarea te va afecta pe tine și pe cei dragi ție. Dar cel mai important vreau să ne gândim care este „De Ce-ul” pentru care vrei să ajungi acolo. Cum folosești punctele tale tari în procesul tău de dezvoltare?

Odată ce ai ales „destinația” pregătește-te de drum. Dar cum arată eșecul pentru tine? E bine să știi asta de la început.

  1. Ce te ține blocat?

De câte ori ai simțit că ești blocat în ceea ce faci? Îți zici lucruri de genul: sunt blocat, sunt într-un blocaj, nu știu încotro să merg, ce direcție să aleg în afacerea mea sau în viața mea. Care sunt modelele negative din trecut? Poate șefii sau mediile toxice, momente în care nu ai avut curajul să-ți spui părerea. Vezi ce poți schimba și acționează diferit. Nu-ți fie teamă că eșuezi. Eșecul e parte a succesului.

  1. Care sunt pașii?

Cel mai important pas e primul PAS. Ei bine, niciodată nu vei ști toți pașii. Pasul al doilea nu apare până nu faci pasul actual. Ce vreau să spun este că tu nu mergi până în vârf, tu CREȘTI până în vârf. Dacă te descurci bine cu pasul actual, vei trece la următorul. Dorința și consecvența sunt esențiale în călătoria ta. Acțiunea dată de consecvența zilnică se cumulează, și se cumulează. Știu ce zic, am 49 de ani.

Succesul constă dintr-o serie de pași mici.

Acum că ți-ai răspuns la toate aceste întrebări și că te cunoști mai bine ești gata de schimbarea de carieră pe care ți-o dorești?

Articole Recente

Abonează-te la Newsletter

Distribuie Articolul