Apar conflicte în relațiile tale. Pare că nu există nici o cale de rezolvare și relațiile se deteriorează.
Cu toate acestea, nu poți trăi fără relații. O viață fără relații cu ceilalți este de neimaginat. Nevoia noastră de relaționare cu alte persoane este incontestabilă. Vezi ce mult ne lipsește asta acum. Dar ironia este că oriunde există relații, va exista și conflict.
Conflictul este inevitabil în orice relație care merită cultivată. În mod eronat, credem că este ceva în neregulă cu relațiile noastre dacă experimentăm conflicte. Adesea încercăm să evităm conflictul cu orice preț, nedându-ne seama că, conflictul face parte din relaționarea cu ceilalți. Conflictele pot aprofunda sau distruge o relație, în funcție de modul în care le gestionăm.
De asemenea, există două tipuri de conflicte: caustic și constructiv.
Conflictele constructive apar de obicei din cauza unei simple neînțelegeri. Cu clarificare și un pic de modestie și grație, acestea pot fi ușor remediate. Este un proces în care cu multă atenție la sentimentele celuilalt, ne putem apropia mai mult și ne putem consolida relația.
Conflictul caustic, pe de altă parte, este în mod voit, este răzbunător și distructiv. Conflictul caustic își propune să rănească cealaltă persoană. Dacă ești sincer cu tine, uneori probabil că ești implicat în ambele tipuri de conflicte. Din nou, cu modestie și grație, poți dezamorsa ambele tipuri de conflicte.
5 Modalități de prevenire și rezolvare a conflictelor:
1. Relația este aproape întotdeauna mai importantă decât problema.
Dacă ești într-o relație cu cineva și vrei să protejezi și să dezvolți acea relație, trebuie să recunoști importanța acesteia în viața ta. Într-o astfel de relație, există foarte puține probleme care sunt mai importante decât relația în sine. Există excepții de la asta desigur, dar vorbesc mai degrabă despre argumente și nu de chestiuni banale.
Uneori, ego-urile noastre sunt mai tari noi. Devenim atât de intenționați să avem „dreptate” încât ne sacrificăm din greșeală relația pe altarul ego-ului. Trebuie să recunoaștem când conflictul devine mai mult despre ego-urile noastre și dorința de a avea dreptate este mai mare decât protejarea relației. Unele dintre punctele de mai jos te vor ajuta în acest sens.
2. Crede tot ce mai bun despre ceilalți.
Asta este greu, nu-i așa? De multe ori, reacția naturală la început este să gândim ce este mai rău despre cineva. Nu sugerez o naivitate oarbă aici, ci o predispoziție de a avea încredere în persoana cu care avem o relație. Dacă tu crezi că l-ai auzit spunând ceva rău sau face ceva care pare dăunător, să presupui că tu ai înțeles greșit intențiile.
Pune o întrebare simplă pentru a clarifica intenția. Spune ceva de genul: „Îmi pare rău, cred că te-am înțeles greșit. Ce ai vrut să spui de fapt?”
Sau spune în glumă: „Au! Asta chiar a durut!”
Adesea, când oamenii fac ceva rău, reacționează la altceva care se întâmplă în viața lor și nu au nicio intenție de a ne răni. Doar se întâmplă să le fim în cale. Deci, crede ce e mai bun despre alții.
3. Ascultă-i pe ceilalți cu atenție.
După cum am menționat mai devreme, conflictele rezultă adesea din neînțelegeri. Și neînțelegerile apar frecvent din cauza eșecului nostru de a asculta cu adevărat ce spune cealaltă persoană. Deci, pune jos telefonul sau alt dispozitiv electronic și acordă celeilalte persoane atenția ta deplină și neîntreruptă.
De asemenea, Dale Carnegie explică: „Îți faci mai mulți prieteni interesându-te de alte persoane decât încercând să faci alți oameni să fie interesați de tine. ” Într-un mod similar, Stephen Covey ne îndeamnă să „căutăm mai întâi să înțelegem, apoi să fim înțelegeți”.
4. Fă un pas către ei, întinde o mână.
Mai ales când simți frecușuri într-o relație, ia inițiativa să te duci tu spre cealaltă persoană mai degrabă, decât să se retragă ea. Poți face asta printr-un gest amabil. Ai putea spune ceva de genul: „Îmi dau seama că ai o zi grea. Pot să-ți aduc o cafea?”
O altă modalitate de a face un pas către cineva este să te oferi să petreci timp cu omul. Dacă faceți acest lucru, arăți că prețuiești persoana și relaţia. În cele din urmă, o modalitate excelentă de a face un pas spre cineva este să râdeți împreună. Dar fii atent la glumă, nu este pe seama lor!
5. Cere-ți scuze.
Dacă tu ești cel care a inițiat conflictul, încearcă să-ți asumi acest lucru și cât mai repede posibil cere scuze. Scuzele adevărate ar trebui să fie simple, umile și sincere. „Îmi pare rău pentru lucrurile neplăcute pe care le-am spus, vrei te rog să mă ierți?”. Atenție! Tonul face muzica.
E bine să apară conflictele în orice relație atâta vreme cât rezolvarea lor duce la sudarea relațiilor și nu la distrugerea lor.