În orice moment cineva încearcă să comunice cu noi: începând cu membrii familiei, vecini, politicieni, emisiuni radio/tv pe diverse teme, conferințe online, mail-uri, sms, panouri stradale, filme, social media – Facebook sau Instagram, cărți etc….. Suntem bombardați cu cuvinte și informații în fiecare zi.
Comunicarea este esențială în comunitate, la fel de importantă ca hrana, apa, adăpostul și medicamentele. Este modalitatea prin care ne împărtășim sentimentele, ne exprimăm gândurile și construim relații. Fără comunicare, am fi izolați și lipsiți de conexiuni umane esențiale.
Tu cum te simți când nu te înțelegi cu cei din jur?
Cum știi de unde vine pericolul dacă nu comunici cu ceilalți?
Unde găsești suportul de care ai nevoie pentru a merge mai departe?
Cine îți ascultă îngrijorările?
Cum te conectezi cu familia și colegii?
Cine îți dă un sfat la nevoie?
Când comunicarea nu e bună, apare neînțelegerea, conflictele și izolarea. Ne întrebăm de ce ceilalți nu ne înțeleg, de ce suntem atât de singuri în lumea noastră. Cine ne poate ajuta să depășim aceste momente dificile?
Comunicarea este o parte fundamentală a vieții noastre și conduce la înțelegerea reciprocă și la relații sănătoase. . Prin comunicare putem vindeca răni, putem soluționa conflicte, îi descoperim pe ceilalți și ne regăsim. Este cheia succesului în interacțiunile noastre cu ceilalți.
Martin Luther King a spus înțelept: „Oamenii se urăsc pentru că se tem, se tem pentru că nu se cunosc și nu se cunosc pentru că nu comunică.” Comunicarea ne ajută să depășim fricile, să construim încredere și să ne împăcăm cu cei din jurul nostru.
Ei bine, când viața mea este dată peste cap, am nevoie de comunicare mai mult ca oricând.
Nu îmi place sentimentul acela de izolare, de singură pe lume. Caut să comunic cu cei din jur, să înțeleg, să rezolv, să iert, să am răbdare.
Poate altcineva din jurul tău a creat haosul și confuzia dar lipsa comunicării duce la sentimente foarte neplăcute, la ceartă și ură.
Dacă nu știi ce să faci în aceste situații, cum să eviți conflictele, începe să-i asculți pe ceilalți, să auzi mesajele din spatele cuvintelor. Să pui întrebări ca să înțelegi mai bine, să nu mai judeci. Concentrează-te pe asemănări, nu pe diferențe. Și vei găsi , slavă Domnului!
Vrei ca vocea ta să fie auzită, vrei să iei propriile decizii, vrei să recâștigi controlul asupra vieții tale? Fii doar atent la modul cum sunt ceilalți, la personalitatea lor, la modul cum le place să li se vorbească, stabilește relații cu ei.
Da, stabilirea relațiilor se referă în totalitate la ….ceilalți.
Dacă vrem să comunicăm cu alţii, trebuie să nu ne gândim numai la noi. Trebuie să schimbăm focusul din interior spre exterior, …..de la noi… către ceilalţi. Cei mai buni comunicatori se concentrează pe nevoia celuilalt şi o consideră un factor important când transmit un mesaj.
Tot ce trebuie să faci este să transmiți mesajul potrivit, la momentul potrivit și în funcție de personalitatea celorlalți. Comunicarea poate salva familii, căsnicii, parteneriate și chiar vieți. De aceea cu cât dezvolți mai multe abilități de comunicare și afli mai mult despre stilul de personalitate al celorlalți și cum să vorbești pe limba lor, cu atât te vei conecta mai bine cu ei și vei simți ce bine vă înțelegeți.