Aliniere. Prioritizare. Acțiune

Amândoi aveți serviciu, vă doriți o carieră, aveți o gospodărie de întreținut, uneori părinți neajutorați și poate chiar și copii de crescut. Deci, timpul petrecut împreună este destul de limitat.

Cum pot oare doi parteneri așa ocupați să construiască o relație solidă și care trece proba timpului într-o lume în continuă schimbare și „pe repede înainte”? O relație armonioasă are nevoie de toată atenția partenerilor implicați, de a fi constant o prioritate pentru fiecare dintre ei. Dar este foarte ușor să pierzi din vedere acest lucru atunci când faci „curse” zilnic, încercând să îndeplinești atâtea cerințe la serviciu sau în viața personală.

Dacă vrei ca și voi să treceți proba timpului și să numărați ani fericiți împreună, nu trece peste aceste informații care i-au ajutat și pe alții să ajungă la miezul problemei și să o rezolve sau să o înăbușe din fașă.

 

De ce crezi că „Popeștii” sunt un cuplu fericit?

 

Ce fac ei și voi nu?

Ce faceți voi și ei nu fac?

Crezi că ei au ajuns să se cunoască unul pe altul mai bine decât voi?

Nici eu nu știu despre ei 😊😊, dar știu despre noi, despre relația noastră…ne cunoaștem foarte bine unul pe altul și fiecare dintre noi a renunțat de mult la ideea de a-l schimba pe celălalt.

Și voi puteți începe să adresați  întrebări despre nevoile celuilalt ca să-l cunoașteți mai bine.

Lucrez de mulți ani în domeniul dezvoltării oamenilor. Și am avut sute de parteneriate cu clienți sau colegi. Ori de câte ori apărea o neînțelegere, o problemă neplăcută, era din cauza lipsei de comunicare și se rezolva printr-o… comunicare mai bună.

Am întâlnit situații în care oamenii nu se puteau concentra pe sarcinile de la serviciu din cauză că acasă erau precum câinele și pisica sau chiar mai rău, sau dimpotrivă unii au rezolvat sarcini foarte complicate de la job datorită faptului că acasă aveau susținere și înțelegere din partea partenerului.

Nu am întâlnit încă o situație personală sau profesională care să nu se schimbe dacă cei implicați stau de vorbă. Sigur între a vorbi și  a comunica nu e întotdeauna semnul egal, dar orice încercare de a vorbi cu cealaltă persoană este un semn din partea ta că vrei să dezamorsezi conflictul.

Fiecare problemă pe care o ai este în cele din urmă o problemă de comunicare.

Acum, asta ar trebui să-ți aducă pe de o parte ușurare, și pe de altă parte să te sperie de moarte.

Ușurare, pentru că este în controlul tău, știi să vorbești, să comunici atunci când vrei sau trebuie, dar te sperie pentru că va dura mai mult decât ai vrea… va fi nevoie de un pic de aliniere cu partenerul și chiar sacrificiu dacă ești vinovat ( e bine să recunoști asta măcar în sinea ta).

Toată lumea mă întreabă cum, după 28 de ani, relația mea este mai vibrantă astăzi decât oricând. Le reamintesc de un principiu pe care vreau să ți-l spun și ție.

 

O relație nu se construiește într-o zi, se construiește zi de zi.

Iată câteva sugestii simple care pe noi ne-au ajutat să clădim relația noastră așa cum este ea astăzi. E simplu ca APA”.

 

1. Aliniere

 

Ce vreau să spun cu asta?

Acceptați-vă pe voi înșivă așa cum sunteți acum. Știu că ai vrea să mai schimbi puțin în comportamentul partenerului sau că ai vrea ca totul să fie ca la început și „luna de miere” să dureze pentru totdeauna. Dar asta nu e valabil în nicio relație. Fiecare dintre voi s-a schimbat de atunci și relația în sine s-a schimbat pe măsură ce viața a devenit mai complicată.

Aliniere înseamnă să înțelegeți că nu vă schimbați la fel și nici în același timp. De exemplu, odată cu activitățile cotidiene și cu sarcinile de la job poate fiecare a mai pierdut din spontaneitate și energie, dar dacă vă aliniați noilor condiții și alocați timp pentru a înțelege schimbarea, niciunul nu va mai simți frustrare sau dezamăgire că nu este așa cum s-a așteptat și nici la fel ca la „Popești”.

 

2. Prioritizare

 

Petreceți timp împreună pentru a reaprinde intimitatea și romantismul din relația voastră. Doar voi doi. Vă va ajuta să vă amintiți ceea ce v-a adus împreună. Este important să vă „faceți” acest timp măcar o dată pe lună și asta nu înseamnă zile de naștere și aniversări.

Discută cu partenerul și alegeți de comun acord cât timp vă alocați vouă. Nu suferi în tăcere, pune toate situațiile pe masă, împărțiți treburile casnice.

Pentru fericirea pe termen lung, cuplurile trebuie să se placă cu adevărat – să fie atât iubiți, cât și prieteni. Prietenia se dezvoltă din valorile comune și admirația reciprocă. Ori dacă vorbiți doar despre rate, socrii, bani și copii, când mai vă regăsiți pe voi?

Care e pulsul relației tale?

3. Acțiune

 

Odată ce ați stabilit ce este important pentru relația voastră creați momente de neuitat. Ce îi place lui să facă? Ce îți place ție să faci? Ce vă place să faceți împreună?

Dacă nu știți aceste lucruri până acum, o să le știți de acum încolo. Redescoperiți-vă unul pe celălalt. Faceți lucruri care în trecut v-au plăcut și pe care le-ați sărit de la o vreme: un sărut dimineața înainte de serviciu, o cină în doi, o plimbare de mână, spune-i pentru ce îl admiri, apreciază ceea ce face în gospodărie, întreabă cu ce poți ajuta, cum i-a fost ziua, du-te spre partener cu afecțiune și tandrețe.

E atât de simplu să întrebi: „Ce vom face noi doi pentru a rezolva această problemă?”

Toate acestea sunt parte din comunicarea voastră. Vă vor îmbogăți relația oferindu-i stabilitate, veți crea momente de frumusețe, bucurie și iubire ori de câte ori sunteți împreună.

Va fi ca mortarul care curge printre cărămizile „vieții” – unele mai colțuroase, altele mai sfărâmicioase, unele colorate, altele negre – și odată cu întărirea lui, va fi foarte greu să sfărâmi acel zid. Unele „ziduri” rezistă în ciuda tuturor uraganelor și furtunilor chiar și cu câte o cărămidă căzută.

Dar e foarte important să creați un obicei din a comunica și a nu fierbe săptămâni, sau ani în șir în speranța că partenerul va observa.

Nu mă înțelege greșit. Nici noi nu suntem de acord tot timpul, dar prin comunicare, sunt capabilă să ascult și alt punct de vedere, să văd și alte căi de rezolvare și să accept că și alte variante sunt bune – nu doar ale mele, și asta ne permite să continuăm să trăim împreună. E la fel ca orice parteneriat din business, la care se adaugă IUBIREA.

Și nu uita:

O relație nu se construiește într-o zi, se construiește zi de zi.