young sexu romantic couple in love happy on summer beach together having fun wearing swim suits showing heart sign on sundet

6 Modalități ca relația voastră să fie armonioasă pe termen lung

Este firesc să vrei să câștigi o ceartă atunci când simți că ai dreptate.

Conflictele într-o relație sunt normale. Ceea ce nu este normal este să te simți rănit sentimental după aceea.

„Totul este acceptat în dragoste și în război.” Uneori, însă, este nevoie de un argument, o propoziție sau doar un cuvânt pentru a distruge o întreagă relație. Cuplurile trebuie să înțeleagă că, într-o relație, nu este vorba despre câștig sau pierdere. Este vorba despre găsirea unei soluții în rezolvarea conflictelor, astfel încât relația să fie armonioasă.

Iată 6 modalități prin care poți „lupta corect”, indiferent de stilul tău de personalitate DISC pentru a construi încrederea și a consolida relația ta:

 

1. Nu mai fă presupuneri

Uneori, atunci când nu „vorbești pe limba” partenerului de viață, poate fi firesc să presupui că încearcă în mod intenționat să nu te asculte sau să se certe cu tine. De cele mai multe ori, partenerul tău nu știe nici măcar ce a făcut de ești așa supărată. S-ar putea să crezi că îți cunoști soțul mai bine decât oricine, dar, în realitate, învățați ceva nou unul despre altul în fiecare zi. Fiecare dintre voi a evoluat în acești ani de când sunteți împreună și v-ați modelat personalitatea în funcție de experiențele personale și profesionale. E normal să fiți diferiți. Nu presupune că el știe deja ce te deranjează.

 

2. Fii specifică

Când generalizezi sentimentele tale, poate fi confuz pentru partenerul de viață să înțeleagă rădăcina problemei. De exemplu, dacă ești supărată pe partenerul tău pentru că nu a spălat vasele atunci când l-ai rugat, nu spune că el „niciodată  nu spală vasele”, când de fapt ești nervoasă că nu te-a ascultat. Pe tine nu te deranjează acțiunea în sine ci modul cum te-ai simțit când părerea ta nu a contat. Gândește de 2 ori atunci când zici fraze cu limbaj absolut de genul: „întotdeauna faci așa”, „ evident că mereu am dreptate”, „tu niciodată nu mă asculți”.  Mai bine vezi ce presupuneri faci chiar acum.

 

3. Spune „Îmi pare rău” de câte ori e nevoie

Amintește-ți, nu este vorba despre cine are dreptate sau greșește; este vorba despre cum puteți transforma împreună ceva rău în ceva bun. Recunoașterea faptului că ai făcut o greșeală poate semnala partenerului de viață că îți pasă de ceea ce gândește sau cum se simte. Dacă îți ceri iertare, poate ușura tensiunea din cameră, iar comunicarea poate trece de la a fi gata de ceartă la o conversație calmă. Nu da vina pe celălalt atunci când îți ceri scuze, nu găsi o justificare pentru ce ai spus sau ai făcut. Fii doar sinceră și arată că chiar îți pare rău.

 

4. Fii conștientă de gesturile tale fizice

Conflictul se poate transforma rapid din rău în și mai rău ridicând vocea sau invadând spațiul altcuiva într-o ceartă. Întreabă-l pe partenerul tău de viață, când cearta s-a terminat, despre expresiile feței tale sau cât de tare țipi când ești în miezul problemei. Când devii conștient cum gesturile tale pot stârni partenerul să răspundă într-un anumit, fel o să eviți să le folosești. Datorită faptului că în mecanismul comunicării, limbajul nonverbal – adică gesturile, mimica pe care le vede celălalt la noi reprezintă 55% din ceea ce spunem iar cuvintele doar 7%, nu te mira dacă el nu a auzit ce ai spus pentru că pe fața ta se vedea disprețul.

 

5. Lasă trecutul în TRECUT. Armistițiu = conflict încheiat

Ați avut o mică dispută pe o situație. Ați rezolvat-o. GATA.

Nu mai aduce nici unul dintre voi vorba iar și iar despre asta ori de câte ori apare ceva nou de disputat. Indiferent a cui a fost vina atunci, nimeni nu mai „lovește sub centură”, adică nu mai aduce evenimente traumatice din trecut sau comportamente care afectează grav relația în prezent. Nimeni nu poate schimba trecutul și se pierde importanța prezentului dacă trăiești în trecut.

 

6. Fii vulnerabilă cu partenerul de viață

Sigur că poți lăsa garda jos cu partenerul tău de viață. Amintește-ți de ce îl iubești, de ce îți e soț și tatăl copiilor tăi. Dacă nu poți fi vulnerabilă acasă alături de soțul tău, atunci cu cine poți fi vulnerabilă? Furia este de obicei un sentiment secundar. Primul sentiment este rana care a provocat-o. Când spui sincer cât de mult te-a rănit comportamentul său, partenerul tău va începe să-și lase și el garda jos. Este vorba despre comuniunea sufletească dintre voi. De ceea ce v-a unit la începutul relației.

 

Fii tu schimbarea de care e nevoie ca relația voastră să fie armonioasă pe termen lung!

 

Succesul e la îndemână!