Îmi amintesc că pe lângă sentimentele acelea de bucurie care invadează o femeie înainte de a face pasul cel mare, căsătoria, aveam și sentimente de nesiguranță. Uneori multe.
Nu știu să zic dacă erau date de faptul că începeam o nouă viață alături de un alt om, sau de faptul că mă mutam într-un loc nou, necunoscut, altă casă, alte obiceiuri, rude noi, sau poate să fi fost faptul că nu știam ce îmi rezervă viitorul, sau de ce nu – neîncrederea în mine. Eram la începutul unei noi etape din viața mea despre care nu știam mai nimic și oricât de mult îmi doream acest drum aș fi vrut ca cineva să-mi garanteze că fac alegerea corectă.
Credeam atunci că sunt eu prea tânără – aveam doar 20 de ani – și nu înțeleg prea multe, și asta era adevărat dacă mă uit în urmă. Și mai știu că peste alți 20 de ani de acum încolo voi înțelege altfel lucrurile care mi se întâmplă azi.
Dar ulterior am avut prietene care s-au căsătorit la 30 de ani, sau altcineva s-a căsătorit după ce locuiseră împreună 8 ani și tot înaintea nunții se simțea nesigură.
Oricât încercam eu să le dau exemple sau să le spun că schimbarea de nume sau de statut social nu va schimba sentimentele lor, ele ar fi vrut o asigurare mai mare.
Dar m-am surprins apoi că ori de câte ori apărea ceva nou în viața mea, ceva între care trebuia să fac o alegere, să iau o decizie, apăreau sentimentele de nesiguranță. Totul este să nu stai prea mult în această stare de nesiguranță și odată luată decizia să acționezi în sensul ales fără resentimente.
În ceea ce privește căsnicia, acum știu că și în căsătorii fericite și sănătoase, partenerii se pot simți nesiguri.
Un mic sentiment de nesiguranță din când în când este în regulă și poate fi un lucru bun.
Cu toate acestea, dacă nu scapi de aceste sentimente de nesiguranță, ele pot fi dăunătoare nu doar căsătoriei tale, ci și pentru tine și încrederea în sine.
Dacă tu ești constant nesigură în relația ta de cuplu, începi să treci totul prin acest filtru, începi să presupui, să judeci, să acuzi, să ceri dovezi, să devii nervoasă, să te cerți, etc și aceasta poate provoca o ruptură în relație.
Multe căsnicii care se termină cu divorțul au la bază aceste sentimente de nesiguranță care ar fi putut fi evitate dacă oamenii s-ar fi opus acestor gânduri și și-ar fi schimbat mentalitatea.
Nu am știut asta de la începutul căsniciei mele de 28 de ani, dar în timp am învățat câteva lucruri care m-au ajutat să scap de nesiguranță și să avem o relație pe care ne-o dorim.
Sfatul 1: Nu mai compara căsnicia ta cu altele
Când te simți nesigură în căsnicia ta, este ușor să privești alte relații și să le compari.
Acest lucru îți va crește nesiguranța.
Căsnicia lor nu e ca pe Facebook. Nici o relație nu e ca la televizor.
Dacă acționezi în funcție de sentimentele tale de nesiguranță, vei începe să vezi totul în negru. Și asta va aduce și mai multe gânduri negative.
Gândirea excesivă în acest mod duce la obsesie, ceea ce duce la anxietate care este dăunătoare pentru căsătorie și viață.
Pentru a evita acest lucru, ori de câte ori te duci cu gândul la alte relații, amintește-ți că „relația lor nu e treaba mea”.
Cu cât te concentrezi mai mult pe ceea ce poți controla, cu atât mai bine.
Sfatul 2: Mergi la rădăcina acestor sentimente
Odată ce ai simțit nesiguranța și nu o poți alunga din gândurile tale, e bine să vezi care e cauza ei, de unde își trage rădăcinile.
Ce răspunzi la aceste întrebări:
Nu ezita să răspunzi la aceste întrebări dificile.
Acestea sunt întrebări care te ajută să ajungi la rădăcina sentimentelor de nesiguranță.
Sfatul 3: Păstrează-ți independența
O parte importantă în reducerea sentimentului de nesiguranță, pe lângă schimbarea gândirii, este și gradul de independență la care te afli.
Și mă refer la propria independență, la alegerea acțiunilor pe care vrei să le faci, la echilibrul pe care l-ai găsit între viața de familie și viața personală, la încrederea în forțele proprii.
Să te simți autonomă, liberă și independentă, în timp ce-ți iubești partenerul de viață, este un semn al unei relații sigure și sănătoase.
Este vorba de păstrarea individualității personale, să continui să lucrezi la visurile și dorințele tale, să petreci timp și cu prietenele sau doar cu mama ta.
A trăi împreună înseamnă, desigur, să împarți bune și rele, să ții cont de părerea celuilalt. Dar fiecare partener ar trebui să aibă și banii proprii pentru a putea lua decizii individuale cu privire la cheltuieli. Și nici o relație nu trebuie să fie sub controlul unuia dintre parteneri – de regulă cel care e mai potent financiar.
De aceea este foarte indicat, să îți păstrezi jobul sau să îți cauți unul, sau să te întorci la serviciu din concediul de creșterea copilului.
Pe toate participantele în programele mele sau în sesiunile de coaching le sfătuiesc ca ăsta să fie primul lor obiectiv – independența.
Să nu fie nevoie niciodată să suporți o relație toxică din cauză că nu ai ce pune pe masă. Știu că sună dur dar asta e realitatea pe toate canalele de știri.
Este foarte ușor să renunți la tine în relația de cuplu dacă ușor-ușor începi să crezi că visurile tale nu mai sunt atât de importante acum, că acum totul e pentru copii, sau pentru ca să fie bine – de fapt te minți pe tine spunându-ți că nu e mare lucru să renunți astăzi la ceva ce îți place să faci.
Dar de fapt, este mare lucru, deoarece cu fiecare compromis și sacrificiu renunți la o parte din tine și devii nefericită și nesigură.
La un moment dat nu te mai recunoști, nu mai știi cine ești, te simți pierdută și dezamăgită dacă renunți la valorile, visurile, dorințele, nevoile, pasiunile sau identitatea ta pentru celălalt.
Și tu îți poți controla sentimentele de nesiguranță dacă urmezi aceste sfaturi care pe mine și pe alte sute de femei ne-au ajutat.
Materiale gratuite:
Pentru mai multe informații despre cum poți avea o relație de cuplu fericită poți asculta înregistrarea de la Masterclass „Cum să transformi cearta în dialog”
Pentru mai multe informații în sfera dezvoltării personale, te invit în grupul meu de Facebook: https://bit.ly/retetededezvoltarepersonala
© Toate Drepturile Rezervate Training Explore S.R.L.